Rusland bouwt zijn goudreserves nog verder uit

Waarom bouwt president Poetin zijn goudreserves verder uit? Deze vraag was de afgelopen weken één van de meest gehoorde in analistenmilieus. Volgens de cijfers verstrekt door de World Gold Council zou Rusland zijn goudreserves in de afgelopen 5 jaar verdubbeld hebben.

Momenteel zijn de Russische goudvoorraden de op vier na grootste in de wereld. Bovendien worden ze in snel tempo uitgebouwd, want het land koopt elke maand voor ongeveer een half miljard dollar aan goud. In feite wordt bij wijze van spreken elke troy ounce goud die te koop is door de Russen opgeschikt is.

Het feit dat de Russen op zo’n grote schaal goud kopen, heeft onder andere te maken met een toenemend gevoel van onzekerheid in de wereld. We staan op het punt om een turbulente en gevaarlijke periode op het vlak van internationale politiek in te treden.

De tijd van de Pax Americana of de Pax Brittanica ligt achter ons, niemand weet wat de toekomst gaat brengen. De Verenigde Staten hebben 75% van hun valutareserves in goud, Rusland is bijlange na nog niet zo ver. Dat verklaart waarom de Russen in snel tempo goud opkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content