Royal Dutch Shell kan blijven groeien gezien sterke financiële positie

De opbrengsten van Royal Dutch Shell op basis van de huidige inkoopkosten voor olie (CCS) bedroegen volgens Theodoor Gilissen Bankiers USD 6,17 mrd, plus 2% tegenover het tweede kwartaal en min 15% tegenover vorig jaar.

Gecorrigeerd voor incidentele lasten voor dit jaar van USD 432 mln en baten vorig jaar van USD 245 mln was het verschil met het tweede kwartaal plus 15% en vorig jaar min 6%.

Hiermee kwam het resultaat in lijn met de gedaalde olieprijs van toen gemiddeld in het kwartaal USD 111 naar nu gemiddeld USD 107.

Per aandeel bedroeg de winst (op CCS basis) USD 0,98 tegenover USD 0,95 in het tweede kwartaal en USD 1,16 vorig jaar.

Gecorrigeerd was de winst USD 1,05 tegen 0,91 in het tweede kwartaal en USD 1,12 vorig jaar. Het dividend per aandeel per kwartaal is vastgesteld op USD 0,43, plus 2,5% hoger dan vorig jaar.

Goed dividendrendement

De olie-en gasproductie kwam uit op 2.982.000 barrels per dag olie (equivalent) en was daarmee volgens Theodoor Gilissen Bankiers 1% hoger dan vorig jaar.

De olieproductie was 5% lager en natural gas productie 4% hoger. LNG volumes waren 4% hoger en de verkoop van olieproducten was 1% lager.

Ook bij chemicals was er sprake van een volumedaling van 3%. De financiële positie bleef gezond bij een gearing van slechts 8,6% (was 10,8% vorig jaar) en het rendement op gemiddeld eigen vermogen (roce) was 12,9%.

De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten een verdere productiestijging in de komende jaren mede afhankelijk van de economische gang van zaken en de gepleegde investeringen. De rating blijft kopen mede op grond van het goede dividendrendement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content