Roubini verklaart bancair systeem bankroet

Nouriel Roubini, professor aan de New York University, zag als één van de weinigen tijdig de kredietcrisis aankomen. Hij staat bekend als iemand die geen blad voor de mond neemt. Volgens Roubini kan de kredietcrisis de Amerikaanse banken 3600 miljard dollar gaan kosten.

Als die berekening klopt, is volgens Roubini het Amerikaans banksysteem virtueel failliet. Tegenover de verliezen staat slechts een kapitalisatie van 1400 miljard dollar. De professor aarzelt dan ook niet om het woord ‘bancaire systeemcrisis’ in de mond te nemen.

Volgens cijfers verstrekt door Bloomberg zijn de verliezen van de Amerikaanse banken sinds het begin van de kredietcrisis opgelopen tot meer dan 1 miljard dollar. Roubini gaat er van uit dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

De nieuwe president Obama zal minstens nog 1 miljard dollar moeten investeren om de banksector te redden, na de kapitaalinjectie van 350 miljoen dollar die de banken al gekregen hebben.

De problemen bij Citigroup, Bank of America en andere banken tonen volgens Roubini aan dat het bancair systeem virtueel bankroet is. Overigens geldt hetzelfde voor Europa, waar de banken eveneens tot over hun oren in de schulden zitten.

Voor de grondstoffen is Roubini allesbehalve optimistisch. Hij verwacht dat de gemiddelde prijs voor grondstoffen nog met 15 tot 20% kan dalen. De olieprijs zou dit jaar in een band tussen 30 en 40 dollar blijven bewegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content