Roep om eurobonds weerklinkt steeds luider

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de verliezen sinds de opening verder zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 noteert nu ongeveer anderhalf procent onder het slotniveau van gisteren, terwijl op de valutamarkten de euro verder terrein verliest.

In Brussel bedraagt het verlies voor de BEL 20 inmiddels zelfs bijna 2%. Nyrstar is de sterkste daler binnen de index, maar ook KBC moet terrein prijsgeven. Alleen Befimmo en D’Ieteren kunnen in de plus standhouden.

Hollande en Monti zijn grote voorstanders van eurobonds

Duitsland weerstaat volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooralsnog de steeds luider wordende roep om eurobonds. Aan de vooravond van de informele EU vergadering van vanavond hebben het IMF en de OECD opgeroepen tot het samenvoegen van fiscale middelen, een voorwaarde voor eurobonds.

In de afgelopen weken hamerde ook de nieuwe Franse premier Hollande erop en ook de Italiaanse premier is een groot voorstander.

Duitsland, die het grootste deel van de kosten zal moeten dragen, ziet echter niets in dit plan. Volgens Duitsland zal het uitgeven van eurobonds de prikkel voor structurele hervormingen in de perifere landen wegnemen en is het in strijd met het EU-verdrag. Daarnaast is het een gevoelig onderwerp bij kiezers.

Hoewel het niet tot de agenda behoort van de bijeenkomst vanavond zal het wel ter sprake komen, maar gezien de vastberadenheid van Duitsland mag op dit punt weinig verwacht worden.

Een onderwerp waar wel overeenstemming over bereikt kan worden is een pilot programma voor het uitgeven van ‘project bonds’.

Hiermee kunnen Europese investeringen in transport, communicatie en infrastructuurprojecten gefinancierd worden. Het gaat om een bedrag van slechts Eur 230 mln, maar zou wel een eerste stapje zijn naar gezamenlijke financiering.

Akkoord hierover zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral een succes zijn voor Hollande. Daarnaast ligt er een voorstel om het kapitaal van de Europese Investerings Bank (EIB) met Eur 10 mrd te verhogen, om meer investeringen in infrastructuur mogelijk te maken. Verder lijkt het er niet op dat er concrete maatregelen zullen worden aangekondigd.

Vandaag komt Duitsland met een 2-jaars lening, waarbij het opmerkelijk is dat de lening een coupon heeft van 0%. De Duitse 2-jaars rente noteert vandaag op 0,07%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content