Risico’s voor omvallen van systeem of eurogeddon zijn afgenomen
Een tijdje geleden zag het naar uit dat we op een financiële ramp afstevenden, waarbij er openlijk werd gesproken van een mogelijk omvallen van ons financieel systeem. Termen als armageddon, of meer specifiek eurogeddon, waren toen niet uit de lucht.
Inmiddels lijkt de situatie toch wat te zijn verbeterd, hoewel de gebeurtenissen van de voorbije week aantonen dat we allesbehalve veilig thuis zijn. Hoe moeten we de huidige situatie inschatten, negatief of mag er ruimte zijn voor enig optimisme?
Ofschoon Raphaël Gallardo van AXA Investment Management en zijn team er fundamenteel van overtuigd blijven dat het algehele systeemrisico – ‘eurogeddon’ – aanzienlijk is afgenomen, wisten groeiende twijfels over begrotings-aanpassingen, met name in Spanje, enkele koude aprilbuien uit te storten over de uitgelopen lentebloesems.
In een omgeving waarin nog steeds sprake is van fragiel economisch herstel, blijft de olie¬prijs een van de grootste cyclische zorgen.
Markten vertonen tekenen van lusteloosheid
Nu de liquiditeitsschok is verwerkt, vertonen de markten enige tekenen van lusteloosheid aangezien gemengde cyclische signalen in beeld zijn gekomen. De markten staat mogelijk een hobbelig traject te wachten totdat een aantal opbeurende stukken van de economische puzzel op hun plaats vallen.
Kijken Gallardo & Co naar de gecombineerde risico’s, dan zien ze redenen voor (ten minste gedeeltelijke) bescherming van het equity-deel van de portefeuille.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier