Risico’s op verwatering bij KBC duidelijk kleiner, ING heeft weer koopadvies

De afgelopen dagen stond de koers van KBC op de financiële markten opnieuw onder druk. De ‘bank van hier’ was geen alleenstaand geval, want ook op de andere beurzen hadden de bankaandelen met vrij stevige koersdruk af te rekenen. De reden ligt waarschijnlijk bij de aanwezigheid van overheidsobligaties in de portefeuilles van de banken.

Afgezien van dit probleem zien de vooruitzichten voor KBC er volgens Albert Ploegh van ING een stuk beter uit. De dreiging voor een verwatering van het kapitaal in de vorm van een kapitaalverhoging is volgens deze analist de afgelopen weken een stuk kleiner geworden.

Dat is onder andere het resultaat van de verkoop van Warta en Kredyt Bank, waardoor de bank opnieuw meer financiële armslag heeft gekregen. De kans is bovendien toegenomen dat KBC de overheidssteun vervroegd zal kunnen terugbetalen, wat uiteraard als een positief gegeven mag worden geïnterpreteerd.

Aandeel wordt opnieuw koopwaardig

Ploegh heeft daarom het advies voor het aandeel verhoogd van houden naar kopen, met daaraan gekoppeld een koersdoel van 22,50 euro. Dat is een opmerkelijke verhoging, want het vorige koersdoel dat Ploegh hanteerde bedroeg slechts 12,50 euro. Zijn visie op het aandeel is dus duidelijk positiever geworden.

De bank heeft van Europa de toestemming gekregen voor de aangekondigde herstructureringen, waardoor er inderdaad meer ruimte is vrijgekomen om de staatssteun terug te betalen. Ploeg verwijst naar de 2013F P/TE ratio van 0.5x om van een interessante instapgelegenheid te spreken. Het belangrijkste risico blijft uiteraard een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content