Rio Tinto verrast met hogere productie

De mijnbouwgroep liet weten dat zijn ijzerertsproductie in het voorbije kwartaal met 6% is gestegen, ondanks de Chinese groeivertraging. Analisten mikten op een stagnering.

IJzererts is het meest gebruikte erts ter wereld en was vorig jaar goed voor 70% van de winst van Rio Tinto. In het voorbije kwartaal haalde de derde grootste mijnbouwgroep ter wereld 52,6 miljoen ton ijzererts naar boven of 6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit cijfer bevestigt de strategie van Rio Tinto om te blijven investeren in ijzererts, terwijl projecten voor andere grondstoffen werden geschrapt.

Rio Tinto is niet de enige groep die positief verraste. Eerder liet het Australische Fortescue Metals weten dat zijn ijzerertsproductie met 26% was gestegen.

De Chinese vraag naar ijzererts zat in september op het hoogste peil in 20 maanden. Omdat de vertraging in de Chinese industrie – die goed is voor de helft van de wereldwijde consumptie van ijzererts – meer en meer duidelijk wordt, is het onvermijdelijk dat de lokale Chinese productie van ijzererts sterk is gedaald door het groeiende buitenlandse aanbod. Nochtans had het land de ambitie zijn productie te verdubbelen tegen 2015. De westerse mijnbouwgroepen doen er goed aan niet te vroeg victorie te kraaien. In het derde kwartaal zakte de prijs per ton geïmporteerd ijzererts in China immers met 36% tot 112 dollar. Dit is de laagste prijs in drie jaar tijd en lager dan de gemiddelde productiekost van een deel van de Chinese mijnen. Zodra de prijs terug stijgt, zal de productie in China terug stijgen.

Rio Tinto kon zijn koperproductie opdrijven tot 132.000 ton. Dit is te danken aan een stijging met 68% van de productie in de Chileense Escondida-mijn, de grootste vindplaats ter wereld van koper, nadat de mijn vorig jaar stillag door stakingen.

Partner Content