Rijken slachtoffer van de huidige onzekerheid op de financiële markten
2012 werd als beleggingsjaar vooral gekenmerkt door de onzekerheid. Dat was voor niemand een goede zaak, maar vooral voor de meer wegestelden onder ons niet.
Die weten namelijk niet meer waar ze met hun geld naar toe moeten. Waar kan er nog rendement worden gerealiseerd?, zo luidt de vraag die iedereen zich stelt.
Gregg Fisher, president en chief investment officer van Gerstein Fisher, is van mening dat de negatieve kracht van de algemene onzekerheid moeilijk kan worden onderschat. De mensen maken zich met andere woorden zorgen over waar andere mensen zich zorgen over maken.
Wat zijn die onzekerheden waarmee we worden geconfronteerd? Dat zijn er eigenlijk veel te veel om op te noemen. Er is op de eerste plaats de Europese schuldencrisis, waarvan niemand durf te stellen dat die al definitief achter de rug is. Ze kan als een monster met zeven koppen op een willekeurig moment opnieuw de kop opsteken.
Nog zo’n onzekerheid is de Chinese economie. Zal die uiteindelijk toch een harde landing beleven, of zal het allemaal wel meevallen?
Er waren volgens Fisher in 2012 onzekere onzekerheden en zekere onzekerheden. In de laatste categorie rangschikte hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de discussie over de fiscale klip.
De beurzen deden het nochtans niet slecht in 2012, maar dat verwekte eerder verbazing dan blijdschap. Dat de beleggers het zaakje niet vertrouwden, bleek dat er saldo geld wegvloeide uit de Amerikaanse beleggingsfondsen die in aandelen beleggen.
Ook de rijken zochten veiligheid bij vastrentende waarden, maar de vraag is of die veiligheid daar inderdaad wel gegarandeerd
kan worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier