Resultaten machinebouwer Deere richtinggevend voor wereldeconomie

Deere presenteerde onlangs op zijn beurt cijfers over het fiscale derde kwartaal. De cijfers van het Amerikaanse bedrijf waren robuust maar bleven achter bij de analistenconsensus. Daarnaast stelde Deere de prognose voor het fiscale vierde kwartaal neerwaarts bij.

ABN Amro behoudt desondanks het vertrouwen in Deere en handhaaft het koopadvies voor dit aandeel.

Deere is een Amerikaanse producent van landbouwmaterieel; het bedrijf is wereldwijd actief en maakt onder meer tractors, dorsmachines en balenpersers.

In het fiscale derde kwartaal (mei – juli) heeft Deere robuuste resultaten weten neer te zetten. Het bedrijf zag de nettowinst met 11% stijgen, om uit te komen op USD 788 miljoen.

De winst per aandeel (wpa) nam met 17% toe en bedroeg USD 1,98. Hiermee bleef de wpa achter bij de consensusverwachting (USD 2,31).

Prognoses neerwaarts bijgesteld

Deere heeft de prognoses voor wat betreft het fiscale vierde kwartaal en heel 2012 neerwaarts bijgesteld. Met betrekking tot beide perioden verwacht het bedrijf dat de omzet op het gebied van productie en verkoop van materieel met 13% zal stijgen, waar eerder een omzetstijging van 15% werd voorzien.

Ook de winstprognose werd neerwaarts bijgesteld: Deere verwacht nu over heel 2012 een nettowinst van USD 3,1 miljard te realiseren, versus een eerdere prognose van USD 3,35 miljard.

Hoewel Deere volgens ABN Amro indrukwekkend gepresteerd heeft in het fiscale derde kwartaal, bleven de resultaten achter bij de verwachtingen van de markt.

Deere wijt deze tegenvaller aan een onveranderde omzetontwikkeling op de internationale markten. Deze tendens lijkt zich de komende maanden voort te zetten: op de Noord-Amerikaanse markten (VS en Canada) worden omzetstijgingen gerealiseerd, terwijl de omzet op de Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten stabiel is dan wel afneemt.

De tegenvallende cijfers over het fiscale derde kwartaal kunnen op korte termijn resulteren in een negatieve marktreactie: voor het eerst in lange tijd bleven de kwartaalresultaten van Deere achter bij de verwachtingen van de markt, terwijl beleggers juist gewend waren aan positieve verrassingen vanuit het kamp van Deere.

Ook de neerwaartse prognosebijstelling is teleurstellend; wel dient men hierbij volgens ABN Amro op te merken dat Deere erom bekend staat, voorzichtige prognoses af te geven. De bank blijft Deere volgen met een koopadvies, zij het met een verlaagd koersdoel van USD 95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content