Resultaten ING stellen iets teleur

De vierde kwartaalresultaten van ING stellen ietwat teleur, maar vooruitblikkend verwachten de analisten van ABN Amro positieve onderliggende resultaten.

De nettowinst bedroeg EUR 1,4 miljard, 21% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder maar lag onder de gemiddelde analistenverwachting van EUR 1,7 miljard.

De kapitaalbuffers van de bank verzwakten licht. De core tier-1 ratio kwam uit op 11,9% tegen 12,1% in het derde kwartaal. De onverwachte afname was het gevolg van een lager dan verwachte winst en minder voordelen door het afbouwen van risico.

ING wil in de Benelux een kwart miljard euro besparen op consumentenbankieren, bovenop de al eerder aangekondigde besparingen.

Daarnaast stelt de bank dat de gemiddelde marktwaarde van de Amerikaanse ALT-A hypotheekportfolio hoger is dan het bedrag waarvoor de Nederlandse regering zich garant heeft gesteld.

Het onderliggende resultaat voor belastingen kwam in het vierde kwartaal uit op EUR 184 miljoen, 72% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hielden rekening met EUR 402 miljoen.

ING kon met name door eenmalige lasten niet aan die verwachting voldoen, terwijl de rentemarges ook een daling lieten zien. De verliezen op slechte leningen bleven binnen de perken of vielen iets beter uit dan verwacht.

Het operationele resultaat voor belastingen van de verzekeringstak kwam uit op EUR 296 miljoen, hoger dan de marktverwachting van EUR 259 miljoen. Bij een deel van de hogere inkomsten gaat het echter om niet-wederkerende items.

ING heeft geen duidelijkheid gegeven over hoe de opbrengst wordt aangewend van de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in Hong Kong en Thailand.

Ook over de mogelijk pensionering van CEO Jan Hommen gaf de bank-verzekeraar geen commentaar.

ABN Amro handhaaft de opinie Kopen voor ING. Ondanks de ietwat teleurstellende resultaten blijven de analisten van de bank optimistisch omdat de koers van het aandeel overdreven heeft gereageerd op de problemen bij SNS REAAL, het tempo van desinvesteringen zal worden opgevoerd, het aandeel aantrekkelijk is geprijsd en zij in de toekomst positieve onderliggende resultaten verwachten wanneer het afbouwen van risico eindigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content