Resultaten Europese banken staan onder druk

Algemeen wordt verwacht dat de winsten van de Europese banken over het tweede kwartaal fors zijn gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal.

De Europese schuldencrisis zal een zware schaduw afwerpen over de resultatenrekening van de banken, terwijl eveneens het LIBOR-schandaal verrekend moet worden.

De Europese economie heeft de weg richting recessie ingeslagen, waarbij bedrijven weigerachtig staan tegenover emissies van aandelen en obligaties.

Op de financiële markten zijn de verhandelde volumes teruggevallen, wat op de resultaten van de investment bankiers weegt.

Spaanse banken het hardst geraakt

Bij BNP Paribas, Societe Generale en Credit Agricole, de grootste Franse banken, wordt een sterke terugval in de divisie investment banking verwacht.

Bovendien dreigen ook de resultaten van het retailbankieren tegen te vallen, op de eerste plaats in Zuid-Europa.

Veel banken zitten namelijk met probleemkredieten opgezadeld. Het zal niemand verbazen dat de Spaanse banken het hardst werden geraakt, gezien het feit dat deze banken buitenlandse steun nodig hebben om rechtop te blijven staan. Maar ook Deutsche Bank gaf al te kennen dat de cijfers onder de verwachtingen gaan uitkomen.

Veel banken gaan volgende week met cijfers komen en daarbij wordt met bijzondere interesse uitgekeken naar de resultaten van de Italiaanse banken.

Italië dreigt namelijk het volgende probleemland te worden. In eigen land zal moeten blijken in welke mate KBC hinder van de crisis heeft ondervonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content