Resultaten Amerikaanse industriële bedrijven worden belangrijk

Deze week zijn vooral de resultaten van een aantal Amerikaanse bedrijven uit de verwerkende industrie de moeite waard. Deze zullen moeten bewijzen dat ook de fabrieken de recessie ontgroeid zijn.

Onder andere de cijfers van Boeing, Caterpillar en 3M zijn in dat verband de moeite van het vermelden waard. De beleggers zullen bewijzen willen zien dat de Amerikaanse bedrijven opnieuw investeren en dat de consumenten weer zijn begonnen met consumeren.

De Verenigde Staten zijn niet meer zo afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten als dat 20 jaar geleden het geval was. De consumentenbestedingen zijn als gevolg van jobverlies en foreclosures teruggevallen.

Het weer aantrekken van de winstgevendheid bij de industriële bedrijven kan de katalysator zijn die de opgaande beweging op Wall Street weer op gang trekt. Er zijn inderdaad signalen die er op wijzen dat er weer meer bedrijvigheid is in de fabriekssector.

General Electric rapporteerde vorige week vrijdag dat de activiteiten in de verwerkende divisie met 4% zijn toegenomen. Het herstel kan tijd vergen, want sinds de recessie in december 2007 begon zijn er 2 miljoen jobs in de verwerkende industrie verloren gegaan.

Het zal in ieder geval lang duren alvorens de verwerkende industrie in de Verenigde Staten opnieuw het activiteitenniveau van voor de crisis heeft bereikt. Zelfs vage signalen over een voorzichtige groei kunnen op de beurs goed worden onthaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content