Resilux kneusje op bloedende beurzen

© BELGA

De beursmalaise sinds begin dit jaar hield onverminderd aan. Beleggers straften Resilux af voor de onduidelijkheid over de toekomst van zijn joint venture Airolux.

De Chinese beursdag duurde donderdag minder dan een halfuur. Toen stond er al 7 procent verlies op de tabellen en gingen de deuren volgens de nieuwe regels onherroepelijk dicht voor de rest van de dag. Daarenboven besliste Peking andermaal de yuan licht te devalueren. Daardoor sloeg de twijfel over de groei in China en bij uitbreiding de rest van de wereld opnieuw toe bij beleggers. De beurzen doken dan ook diep in het rood. De pan-Europese Stoxx Europe 600-index verloor 2,2 procent. In Brussel daalde de Bel-20 1,7 procent. Sinds begin dit jaar noteert de korf met de voornaamste Belgische aandelen zo al 4 procent lager.

Door de doffe beursellende zijn veel beleggers op zoek naar een veilig onderkomen. Een klimaat dat vaak gunstig blijkt voor goud (+1,1%). Sinds begin dit jaar is het edelmetaal al 4 procent gestegen. Voor het eerst in ruim twee maanden noteert het goud ook nog eens boven 1100 dollar per ounce. Investeerders blijven in goud dus een verzekering tegen turbulente tijden zien. Maar op iets langere termijn toont goud zich een minder interessante belegging. De goudprijs ligt nog altijd 10 procent lager dan zowat een jaar geleden. Beleggers verkozen vorig jaar beleggingen in dollar door het vooruitzicht van een hogere rente in de Verenigde Staten en een versterking van de Amerikaanse munt.

Ook andere zogenaamde veilige havens deden het goed. Zo kochten beleggers Amerikaans staatspapier, wat zich omgekeerd vertaald in een daling van de Amerikaanse rente met 8 basispunten naar 2,2 procent dusver dit jaar. Een opvallende evolutie, want pas vorige maand verhoogde de Amerikaanse centrale bank haar beleidsrente voor het eerst sinds 2006. Opvallend is dat de dollar – nog zo’n klassiek toevluchtsoord – de voorbije dagen daalde. De ‘greenback’ was recent al sterk gestegen en is nu wat op de terugweg door de twijfel over wat de tragere groei van de wereldeconomie zal betekenen voor de Verenigde Staten. In Europa is vooral kortlopend papier in trek. Zo daalde bijvoorbeeld zowel de Duitse als de Belgische rente op twee jaar de jongste dagen verder richting -0,4 procent. Een duidelijk signaal dat sommige beleggers liever obligaties met negatief rendement kopen dan bloot te staan aan de risico’s van de beurs.

Naast de algemene verliezen viel vooral de pandoering voor Resilux (-10,5%) op. Beleggers reageren ontstemd op het bericht van Airopack Technologie Group (ATG), dat ze einde willen maken aan Airolux, de joint venture met Resilux. Volgens ATG staat de Belgische specialist in petverpakkingen de groei van de joint venture in de weg en laat een procedure dan toe de overeenkomst op te zeggen. Sinds het conflict tussen beide partners bekend is, hangt er veel onzekerheid rond het aandeel Resilux. Het is immers niet duidelijk wie aan het langste eind zal trekken in de strijd, of het wel tot een scheiding komt, hoeveel geld er op tafel gelegd zal worden en of het gekibbel potentiële klanten niet zal afschrikken. Tot nu weigerde Resilux-topman Dirk De Cuyper steevast zijn belang te verkopen. “Wij gaan ons beraden en gepaste beslissingen nemen”, liet hij vandaag in een summier persbericht verstaan.

Jasper Vekeman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content