Reserves vinden niet ten volle hun weg richting Italië en Spanje

Het is mogelijk dat de tweede LTRO van 1 maart langer in de probleemlanden zal blijven. Of dat de LTRO’s de interbancaire kredietmarkt opnieuw zullen hebben geopend wat volgens Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, betekent dat de banken van de probleemlanden reserves kunnen lenen en ze gebruiken om meer binnenlandse staatsobligaties aan te kopen.

Maar de cijfers waarover we tot nu toe beschikken met betrekking tot interbancair krediet, de reserves van de centrale bank en de rente op problematische obligaties tonen aan dat de reserves niet ten volle hun weg terug vinden naar Italië en Spanje.

De regeringen van de landen van de eurozone hebben opnieuw te kampen met problemen, slechts anderhalve maand na de invoering van de tweede driejarige LTRO van de ECB.

Het opflakkeren van de problemen met betrekking tot de staatsschuld legt de druk opnieuw bij de Europese banken.

Spreads tussen obligaties opnieuw de hoogte in

De combinatie van een daling van de rente op Duitse Bunds en een stijging van de rente op Spaanse staatsobligaties zorgde ervoor dat de kloof tussen de staatsobligaties op 10 jaar van beide landen eind april 420 basispunten bereikte, het hoogste niveau sinds de eerste week van januari.

Daarnaast doorbrak het renteverschil tussen Italiaanse staatsobligaties op 10 jaar en Duitse Bunds voor het eerst sinds eind januari eveneens het niveau van 400 basispunten.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat die obligaties deze maand de slechtste prestaties op de obligatiemarkt neerzetten (-2,54% en -2,31%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content