Rentevrees zet Europese aandelen op verlies

© reuters

De Europese aandelenmarkten zijn de week in het rood geëindigd.

De Europese aandelenmarkten zijn de week in het rood geëindigd. Nadat ook de Amerikaanse beurzen met verlies waren geopend, liepen de verliezen in Europa in de namiddag op tot boven 1 procent. Beleggers reageerden nerveus op uitspraken van twee bestuurders van de Amerikaanse centrale bank, die beiden aanstuurden op een snelle renteverhoging.

Daarnaast wogen de aanhoudende perikelen in de Italiaanse banksector op het sentiment. Vandaag raakte bekend dat de CEO en de voormalige voorzitter van het noodlijdende Banca Monti dei Paschi di Siena verdacht worden van marktmanipulatie en boekhoudkundige fraude. De handel in het aandeel van sectorgenoot UniCredit werd dan weer een tijdlang geschorst toen de koers rond de middag 5 procent in het rood dook.

De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s mee omlaag en eindigde met een verlies van 0,44%. De sterkste dalers in de index waren UCB (-1,46%) en Ageas (-1,74%). Op de brede markt was Keyware (+6,35%) een opvallende stijger. De producent van betaalterminals kondigde de lancering van een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aan voor maximaal 1 miljoen euro.

Jensen (+3,55%) boekte in de eerste jaarhelft een 9,2 procent hogere omzet van 164,4 miljoen euro. Daarmee doet de producent van industriële wasinstallaties het beter dan de eigen voorspellingen. Bij de publicatie van de eerstekwartaalresultaten in mei verwachtte Jensen dat de omzet even hoog zou zijn als in dezelfde periode vorig jaar. Goed nieuws is ook dat het orderboek met 34 procent aandikte tegenover een jaar eerder. Door de stevige concurrentie bleef de stijging van de bedrijfswinst steken op 2,6 procent tot 13,9 miljoen euro. Een aantal investeringen, waaronder een nieuwe fabriek in China, deden de netto financiële schulden stijgen naar 9,9 miljoen euro.

Vopak (-7,07%) zag zijn omzet in de eerste jaarhelft met 3 procent zakken naar 680 miljoen euro. De daling is te wijten aan negatieve wisselkoerseffecten en de verkoop van enkele opslagtanks. Het onderliggende brutobedrijfsresultaat (ebitda) steeg van 408 naar 421 miljoen euro. Dankzij een eenmalige meerwaarde op de verkoop van Britse activa ging de nettowinst 170 procent hoger naar 385 miljoen euro. Vopak moest echter ook enkele minwaardes slikken op de activiteiten in Azië en de VS, en op een joint venture in Estland. Dankzij de lage olieprijs, die oliehandelaars aanspoort hun olie voorlopig op te slaan in plaats van te verkopen, is de bezettingsgraad van Vopaks tankterminals gestegen naar een record van 94 procent.

Deere (+3,3% bij opening) heeft het voorbije kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan verwacht. ’s Werelds grootste producent van landbouwmachines zag de nettowinst per aandeel afklokken op 1,55 dollar per aandeel, waar analisten mikten op 0,94 dollar. Deere slaagde erin de kosten met 16 procent te drukken door te snijden in de productievolumes en het personeelsbestand. De omzet kwam met 5,86 miljard dollar – 14 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar – onder de verwachtingen uit. Voor het hele jaar verwacht Deere 10 procent minder machines te verkopen, al zal de winst hoger uitkomen dan eerder dit jaar aangegeven. In mei ging het bedrijf uit van een verwachte nettowinst van 1,2 miljard dollar voor het volledige jaar, nu werd die verwachting opgetrokken naar 1,35 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content