Renteverschillen in eurozone opnieuw gestabiliseerd

De maatregelen om de eurocrisis (tijdelijk) tot rust te brengen, hebben volgens professor Stefan Duchateau toegelaten dat ook het renteverschil op euro-obligaties ( Baa-rating ) met de Europese overheidsrente ( Swaprate ) intussen is gestabiliseerd rond 2%.

Dit niveau ligt in de historische lijn en is volgens professor Stefan Duchateau verantwoord vanuit het ratingverschil. Het risico dat op obligatiemarkten weegt heeft dan ook geen directe betrekking op ondernemingsrisico’s maar wel op het mogelijke falen van sommige overheden.

De afkondiging van het potentieel aan radicale maatregel waarover de ECB in de toekomst kan beschikken om Overheidsobligaties op te kopen, in combinatie met de intentie om tot een effectieve bankenunie te komen, misten duidelijk hun uitwerking niet.

Italië is niet te vergelijken met Spanje

De renteverschillen van Italië, Portugal, Ierland en Spanje met Duitsland daalden terug tot de niveaus van een jaar geleden. Maar niet alleen zijn dit nog steeds substantiële verschillen , daarenboven verloren Portugal en Spanje vrij snel opnieuw een deel van het pas herwonnen terrein. Italië en Ierland verloren minder terrein.

De Italiaanse budgettaire, financiële en economische situatie is – alhoewel op zich niet erg rooskleurig – volgens professor Stefan Duchateau niet te vergelijken met de quasi-uitzichtloze situatie van Spanje.

De Ierse inspanningen om het budgettekort bij te sturen zijn tevens niet ongemerkt voorbij, al moet hieraan onmiddellijk worden toegevoegd dat het probleem van Ierland vooral betrekking had op de failliete banksector na een spectaculaire implosie van de lokale vastgoedmarkt.

De bankenunie biedt hiervoor (waarschijnlijk) een oplossing die meteen de kansen van Ierland op een fundamenteel herstel aanzienlijk heeft verhoogd en zich onmiddellijk vertaald in een lager renteverschil met Duitsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content