Renteverlagingen in het verschiet

Morgen zal de monetaire politiek in Europa verder worden versoepeld. Aan de ene kant zal de Europese Centrale Bank haar rente met 50 basispunten verlagen tot 2,75% hoewel sommige economen tippen op een grotere daling.

Gezien de vrij conservatieve aard van de instelling lijkt 50 basispunten het hoogste mogelijke. Nochtans wijzen veel marktwaarnemers erop dat er van een inflatiedreiging geen sprake meer is en de handen van de ECB veel vrijer zijn geworden. Aan de andere kant gaat de Bank of England haar rente waarschijnlijk met een vol percentpunt knippen tot 2%. Notulen van de vorige vergadering wijzen hierop. Eerder deze week zagen we reeds een renteverlaging in Australië en in enkele Aziatische landen.

Op 16 december is het de beurt aan de Amerikaanse Federal Reserve om verder te verlagen. Veel ruimte heeft de instelling niet meer want de rente bevindt zich reeds op 1%. Veel waarnemers verwachten dat de Fed vrij snel op een 0% zal uitkomen. Ze wil hiermee, net als de overige centrale banken, bedrijven en consumenten aanzetten om te lenen. Niets wijst er echter op dat deze actie tot het gewenste en gehoopte effect zal leiden omdat banken nog altijd liquiditeiten opstapelen terwijl consumenten en bedrijven eerder denken aan schuldafbouw dan -opbouw. Volgens sommige economen is de monetaire politiek door het veelvuldige gebruik in het verleden impotent geworden. Je kunt als het ware het paard wel tot het water brengen maar niet verplichten te drinken.

Centrale banken hebben geen andere keuze nu de macro-economische indicatoren sneller zakken dan verwacht. Als we kijken in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk is het lijstje van barslechte cijfers eindeloos. Vandaag raakte bekend dat de activiteit in de Europese dienstensector in de maand november sterker is teruggevallen dan economen hadden vooropgesteld. In het VK kwam het consumentenvertrouwen op het laagste niveau van de afgelopen vier jaar te liggen. Het einde van deze stortvloed aan somber nieuws is zeker nog niet in zicht.

De vooruitzichten van forse renteverlagingen maken de euro en het pond vrij zwak. Munten uit landen of zone waar men vrij agressief ageert op monetair vlak zijn trouwens de voorbije weken vrij scherp afgestraft. De euro noteert vandaag tegen 1,26 USD, het laagste niveau van de voorbije twee weken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content