Rentetarieven Spanje en Italië voor zevende dag op rij lager

De hoop op actie van de ECB op de Spaanse en Italiaanse obligatiemarkten heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers in de afgelopen week gezorgd voor een verdere daling van de risico-opslagen in die landen. De 10-jaars Spaanse rente daalde voor de zevende dag op rij en noteert nu 6,20%, terwijl de Italiaanse rente op 5,66% staat.

Aan de korte kant zijn de dalingen nog sterker; de 2-jaars Spaanse rente noteert nu 3,5% terwijl dit begin van de maand nog ca. 5% was. Spanje wist gisteren Eur 4,5 mrd aan 12- en 18-maands leningen te plaatsen, gelijk aan de aangegeven verwachting.

Stevige winsten op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties

De indices van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties hebben deze maand volgens Theodoor Gilissen Bankiers circa 3,5% rendement opgeleverd. Interventie door de ECB zit wel ingeprijsd, maar de voorwaarden van mogelijke interventie, als een land steun heeft gevraagd, zijn nog onduidelijk.

De afnemende vraag naar veilig papier zorgde voor oplopende rentes in de kernlanden, waardoor de Nederlandse en Duitse indices voor deze maand op een verlies staan van 1,5%. De Duitse 2-jaars rente steeg voor het eerst sinds 12 juli weer boven de 0%.

Banco Santander maakte gebruik van de betere sentiment en plaatste een 2-jaars lening. De risico-opslag was met 390 bps boven het swaptarief hoog en ruim 100 bps boven vergelijkbare Spaanse staatsobligatie. Het was de eerste keer sinds medio maart dat een Spaanse bank naar de markt kwam.

Ook KBC en Societe Generale kwamen naar de markt met respectievelijk 4-jaars (midswap +225 bps) en 5,5-jaars (ms + 125 bps) leningen. Ondanks de verdere daling van de risico-opslag die we deze maand hebben gezien voor bedrijfsobligaties blijft de vraag hoog. De risico-opslag van de Barclays Investment Grade Corporate Bond Index staat op het krapste niveau in een jaar tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content