Rente en is blijft vooralsnog extreem laag
De (te) lage rente is volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco Dewaay de prijs die we betalen voor de redding van het systeem. Dit is nameljk de minst destructieve (en dus goedkoopste) manier om het systeem overeind te houden! Zelfs in het beste geval zal deze situatie nog enkele jaren aanhouden.
De belegger staat voor de moeilijke keuze te moeten kiezen tussen ofwel deze periode zo veilig mogelijk overbruggen (zonder noemenswaardig rendement), ofwel nog enig rendement te boeken in high yield, achtergestelde financiële obligaties, minder liquide bonds, of overheidsobligaties van zwakke lidstaten.
Uiteindelijk zal de finale uitkomst volgens Christophe Van Canneyt afhangen van het effect van de structurele hervormingen die men moet doorvoeren.
Krijgt men de crisis onder controle, dan zal de rente uiteindelijk weer aantrekken. Indien niet, dan zal een golf van falingen of een inflatoire opstoot de waarde van obligaties aantasten.
Niet alleen Europa, maar ook de VS en China hebben de nodige “soul searching” te doen!
VS: het krachtige produktieapparaat gebruiken om de balans van de overheid te herstellen en tot een evenwichtiger sociaal model te komen…
China: de gezonde balans gebruiken om de transitie van een “middle income” naar “high income” economie te maken. De sociale vrede samen met het machtmonopolie van de partij behouden wordt een uitdaging.
Europa: de “realpolitiek” inzake crisisbestrijding haalt het eindelijk van morele en principiële bezwaren
Het “monetariseren onder voorwaarden” kan eindelijk tot wat rust leiden
Maar nu moet het echte werk beginnen… Hervormingen in arbeidsmarkt en ons politiek systeem zijn zeer dringend.
Op de beurs vind je veel goedkope en kwalitatief goede bedrijven, wat de enorme onzekerheid over de economie weerspiegelt.
De rente is en blijft vooralsnog extreem laag. De belegger moet zodoende meer flexibel zijn dan voorheen en meer gediversifieerd!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier