Rendement op Duitse staatsobligaties op hoogste niveau in drie weken

De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, waarbij de koersen in de loop van de sessie alleen maar zijn blijven stijgen. Bij het slot van de handel stond de Euro Stoxx 50 op een winst van 2,50%, de BEL 20 sloot bijna 1% hoger.

De Brusselse beurs werd afgeremd door een koersdaling bij KBC (zie onder). Nyrstar was met een winst van bijna 4,50% de sterkste stijger binnen de index.

Het rendement op Duitse staatsobligaties bereikte het hoogste niveau in drie weken. Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie steeg met 7 basispunten tot 1,55%.

In de loop van de sessie werd op 1,56% een piekniveau sinds 26 september. Het rendement op de 10-jarig Belgische steeg met vier basispunten tot 2,39%, nadat de Belgische rente negen dagen op rij was gedaald.

Succesvolle afronding aandelenplaatsing bij KBC

Het strategisch plan van KBC, dat werd goedgekeurd door de Europese Commissie in november 2009, omvat de verkoop binnen een overeengekomen tijdskader van eigen aandelen die KBC op zijn balans geboekt heeft (5,1% van het totaal van 358 miljoen KBC-aandelen). In overeenkomst met die afspraak maken KBC Groep en KBC Bank de succesvolle afronding bekend van de onderhandse plaatsing van 18,2 miljoen aandelen die op de balans geboekt stonden als eigen aandelen. De bruto-opbrengst van die transactie bedraagt 350 miljoen euro.

Johan Thijs, CEO van de KBC-groep, licht de transactie van vandaag toe: “Het strategisch plan dat werd goedgekeurd door de Europese Commissie in november 2009 omvat onder andere de verkoop binnen een overeengekomen tijdskader van eigen aandelen die KBC op zijn balans geboekt heeft. Met deze verkoop van eigen aandelen zet KBC weer een belangrijke stap in de realisatie van dit strategisch plan. Op basis van de biedprijs (19,25 euro per aandeel) levert deze verkoop KBC 385 miljoen euro op, waarmee het zijn kapitaalpositie verder versterkt. Zoals vroeger is meegedeeld, blijft het onze ambitie een substantieel deel van de steun van de federale overheid vóór het eind van het jaar terug te betalen. We zullen dat doen zodra de Nationale Bank van België beslist heeft over de aandelenkapitaaldoelstelling volgens Basel III.”

Op het einde van het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de Tier 1-kapitaalratio van KBC 13,6%. Rekening houdend met alle overeenkomsten die al ondertekend maar nog niet afgerond werden, bedraagt de pro forma Tier 1-ratio 15,4%.

De verkoop van de eigen aandelen doet het huidige solvabiliteitsniveau van KBC met ongeveer 0,3% stijgen. De geschatte kernkapitaalratio volgens Basel III zou eind 2013 9,5% bedragen (fully loaded). Deze verkoop heeft geen invloed op de verlies- en winstrekening van KBC Groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content