Regeringen vervallen opnieuw in gevaarlijke houding van zelfgenoegzaamheid

Dankzij de actie van de ECB is de eurozone aan een liquiditeitscrisis van het systeem ontsnapt, maar de onderliggende problemen blijven (te hoge schulden private en publieke sector in de meeste landen, beperkte solidariteits¬mechanismen, slecht vormgegeven macro-governance).

De dynamiek van schulddeflatie, gecombineerd met de afwezigheid van monetaire en wisselkoersautonomie, blijft erg volgens Franz Wenzel van AXA Investement Management gevaarlijk voor Ierland, Spanje, Italië en Portugal.

Door de snelle stijging van de werkloosheid sinds juni 2011 (+1,3pt. tot 9,3% in Italië, +3,1pt. tot 23,6% in Spanje) zijn de bezuinigingsmaatregelen een bittere pil om te slikken. Het kabinet Monti en het kabinet Rajoy hebben ingezet op hervormingen, maar zij zouden hun politieke wisselgeld snel kunnen verspelen.

Waarom kiezen voor een verwaterde uitbreiding van Europese firewall?

Tegen deze achtergrond is het teleurstellend dat de eurogroep afgelopen maand opteerde voor een verwaterde uitbreiding van de Europese firewall.

In plaats van de één biljoen euro die nodig zou zijn om de periferie in de komende twee jaar te herfinancieren, kwamen de Europese regeringsleiders overeen het ESM versneld van kapitaal te voorzien en de totale leencapaciteit van het ESM (EUR500mrd) naast de al lopende EFSF-programma’s (EUR192mrd) te laten lopen.

Tenzij de betaling van de ESM-termijnen wordt opgevoerd (vijf tranches van elk EUR16mrd), zal de extra leencapaciteit van EUR500mrd voor nieuwe programma’s niet worden bereikt voor medio 2014.

Bovendien is zelfs EUR500mrd niet toereikend om de markten gerust te stellen als het gaat om de financierings¬behoefte van Spanje en Italië (EUR710mrd voor de periode 2012-2014).

Aangezien deze twee landen niet garant kunnen staan voor hun eigen herfinanciering via leningen van het ESM, is de leencapaciteit van het ESM voor deze twee landen beperkt tot het proportionele deel van de andere euro¬landen binnen de garantiestructuur, dat wil zeggen: 68%x500=EUR340mrd.

Na de spectaculaire redding van de monetaire unie door de centrale bank lijken de nationale regeringen weer terug te vallen in een gevaarlijke houding van zelfgenoegzaamheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content