Reddingsplan voor Spanje kan Italië snel in de problemen brengen

Een scenario dat tegenwoordig vaak wordt gehanteerd is dat Spanje het voorbeeld van Griekenland, Ierland en Portugal zal volgen.

Dat zou betekenen dat het land ook een reddingsplan voor de overheid aanvraagt. Het is zeker geen geheim dat de situatie in de Spaanse banksector stilaan hopeloos wordt, ondanks het reddingsplan voor de banken dat al werd aangevraagd.

De banken vormen eigenlijk maar een deel van het probleem, eigenlijk hangen alle problemen als puzzelstukken aan elkaar. Dat betekent dat Spanje ook een totaaloplossing nodig zal hebben, deeloplossingen gaan steeds maar een tijdelijk karakter hebben.

Sommige analisten denken dat de eurozone nu beter geplaatst is dan twee jaar geleden om de Spaanse problemen aan te pakken, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

Europa heeft niets geleerd van vorige drie reddingsprogramma’s

Megan Greene, senior economist en eurozone specialist bij Roubini Global Economics, is van mening dat Europa niets eeft geleerd van de vorige drie reddingsprogramma’s. Van een krachtige aanpak van het probleem is in ieder geval voorlopig geen sprake.

Deze aarzelende aanpak is volgens Greene niet zonder gevaren. Er is ook nog Italië, de achtste economie in de wereld met een BBP dat 50% boven het Spaanse ligt.

Greene vreest dat een reddingsplan voor Spanje Italië snel in de problemen kan brengen, waardoor ook laatstgenoemd land hulp zou nodig hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content