Recordjaar wat betreft omzet en winst voor ASML

De Nederlandse toeleverancier aan de sector van de halfgeleiders ASML heeft een recordkwartaal neergezet, zowel qua omzet als qua winst. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd voor een bedrag van 710 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald, wat overeenkomt met 37 toestellen.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een orderniveau verwacht dat dit van het vierde kwartaal van vorig jaar zal overtreffen. Het bedrijf uit Velthoven rekent voor het eerste halfjaar van 2012 op een omzet van ongeveer 2,40 miljard euro, van een verzwakking van de markt is nog geen sprake.

Op basis van de goede cijfers wordt het dividend verhoogd van 0,40 naar 0,46 euro per aandeel. Eric Meurice, President and Chief Executive Officer van ASML, gaf als commentaar dat ASML er in geslaagd is om de prognoses in te vullen. Hij bevestigde bovendien dat de markt voor lithografiemachines sterk blijft. 2012 is sterk gestart, dit dankzij een grote vraag vanuit de sector van de halfgeleiders.

Reacties van de analisten

De resultaten van ASML werden op de beurs goed onthaald en ook de analisten reageerden positief. ASML zag de orderinstroom in het vierde kwartaal 2011 ten opzichte van het derde kwartaal 2011 met 38% stijgen en dat was volgens Theodoor Gilissen Bankiers boven de marktverwachting van 700 miljoen euro. Voor het eerste kwartaal wordt een verdere stijging van de orderinstroom verwacht, evenals een omzet van 1,20 miljard euro. Dat is volgens de analisten van de bank fors boven de marktverwachting van 988 miljoen euro.

Voor de eerste helft van het jaar verwacht ASML een daling van de omze met 20% ten opzichte van de eerste helft van 2011. Om een omzet te behalen die gelijk is aan die van 2011 moet de omzet in de tweede helft van het jaar met 22% stijgen, zo stelt Theodoor Gilissen Bankiers.

Gezien het huidige niveau van de orderinstroom en een doorlooptijd van de orders van circa drie kwartalen moet de orderinstroom in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar nog fors toenemen. Rekening houdend met recent aangekondigde aanzienlijke investeringsplannen van grote klanten als Samsung en TSMC is de markt voor chipmachines Theodoor Gilissen Bankiers bepaald niet slecht.

Hoewel de pc-markt wat aarzelend is, groeit de markt voor smartphones erg hard. Daardoor moeten chipfabrikanten de capaciteit uitbreiden. Ook voor de nieuwere chipdesigns, waarvoor de duurste machines van ASML nodig zijn, is capaciteit nodig. ASML is de enige leverancier in het topsegment van de markt.
Het ziet er op het eerste gezicht naar uit dat de huidige marktverwachting qua omzet voor 2012 aan de voorzichtige kant is. Het koopadvies voor het aandeel wordt verhoogd, het koersdoel gaat naar 40 euro.

Niels de Zwart van ING kon alleen maar bevestigen dat ASML zowel goede resultaten kwam voor te leggen als het huidige boekjaar met vertrouwen tegemoet ziet. De consensusverwachtingen kunnen worden opgetrokken, wat de koers zijn opwaarts momentum kan doen behouden. Het neutraal advies blijft gehandhaafd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content