Recessie in Europese periferie kan dieper worden dan algemeen verwacht

De recessie in de Europese periferie kan dieper worden dan algemeen verwacht. Bovendien zou het herstelpotentieel kleiner zijn dan nu wordt aangenomen. De waarschuwing is afkomstig van Athanasios Vamvakidis, forex strategist bij Bank of America Merrill Lynch.

Volgens Vamvakidis hebben veel marktdeelnemers de Europese problemen onderschat. Er werd te snel aangenomen dat de Europese Centrale Bank dankzij haar LTRO programma’s de problemen zou hebben opgelost. Dat blijkt nu dus niet het geval te zijn.

Een aantal landen worden met problemen geconfronteerd, problemen die vaak specifiek van aard zijn. De Spaanse problemen zijn het best bekend: problemen met vastgoedkredieten, banken met een gat in de balans, een torenhoge werkloosheid en een economische krimp. Een Spaanse default wordt voorlopig niet verwacht, maar men weet uiteindelijk nooit.

Ook Frankrijk en Duitsland gaan niet vrijuit

Ook Frankrijk en Duitsland gaan niet vrijuit wat de schuldenproblematiek betreft. In het geval van Frankrijk loert het gevaar vooral uit politieke hoek, ondanks een downgrading is er geen sprake van kredietproblemen.

De Duitse economie dreigt anderzijds te vertragen als gevolg van de aangekondigde besparingsmaatregelen.

De problemen van drie andere landen in de knoei spreken voor zich: een default van Portugal zou verstrekkende gevolgen hebben binnen de eurozone, Ierland kampt nog steeds met trage groei en met probleemkredieten en Griekenland is kort en goed een drama aan het worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content