Quo vadis, KBC?
Op de Brusselse beurs gaat de koers van KBC eens te meer zwaar onderuit, dit ondanks het feit dat er geen nieuwe elementen in het dossier zijn opgedoken. Van richtinggevende analistenrapporten was vandaag evenmin sprake.
Op de Europese beurzen krijgen de banken weer klappen, waarbij in Brussel KBC het weer zwaar moet ongelden. Naar de reden van de koersdaling hebben we nog steeds het gissen.
Waarschijnlijk heeft de koersval te maken met de portefeuille CDO’s (probleemkredieten), waar de verliezen hoger zouden oplopen dan eerst was gedacht. In dat verband herinneren we er echter aan dat KBC bij het begin van de kredietcrisis werd getipt als één van de veiligste banken.
In een persmededeling wijst de bank er op dat de cijfers over het vierde kwartaal gekleurd zullen zijn door afwaarderingen op de portefeuille met probleemkredieten, maar daar werd vorige week al over gecommuniceerd.
Uiteraard is het zo dat onder andere State Street en Bank of New York Mellon gisteren in de Verenigde Staten veel slechter dan verwachte kwartaalcijfers bekendmaakten, maar dat verklaart niet waarom alleen de koers van KBC in Europa zo zwaar onderuit gaat.
SG Private Banking merkt op dat een en ander een ware ramp is voor KBC Ancora dat in juli-aug 2007 nog 3,91 miljoen aandelen bijkocht tegen 97,62 euro per stuk. Samen met Cera controleert KBC Ancora ruim 30% van KBC. De aankopen werden met schulden gefinancierd.
KBC Ancora ontkent met klem dat het KBC-aandelen verkocht heeft of zou moeten verkopen. Door zijn omvangrijke ABS- en CDO-portefeuille (resp. 6,0 en 6,8 miljard euro netto) is KBC volgens de analisten van de bank een machteloos slachtoffer van de marktgrillen.
De recente koersdaling vindt SG Private Banking niettemin sterk overdreven. Het aandeel is daarom te behouden. De kwartaalcijfers van de Amerikaanse, Britse en Duitse banken tonen echter aan dat de problemen in de banksector nog toenemen. SG Private Banking houdt zich daarom afzijdig van bankaandelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier