Questra Holdings: het nieuwste piramidespel in Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto
Vrije Tribune
Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Stefan Willems, bestuurslid van Capitant Brussel waarschuwt voor Questra Holdings, een nieuw piramidespel in Vlaanderen. “Door de lage rente gaan financieel ongeletterde mensen vandaag op zoek naar alternatieven en daarvan profiteren oplichters”, zegt hij. Zo belooft Questra Holdings gelukzoekers een rendement van 6 procent.

Wat doe je wanneer je onrechtvaardigheid ziet en onwetende mensen op het punt staan om al hun spaargeld kwijt te spelen? Grijp je in en infiltreer je een beleggingsavond om de aanwezigen te waarschuwen, of doe je alsof je neus bloedt? Nadat duidelijk werd dat Questra afgelopen weekend erin slaagde om Vlamingen te doen investeren met de belofte 6 procent rendement per week te halen, kozen wij voor het eerste.

Nu ons onderzoek erop wijst dat Questra er bedriegende praktijken op nahoudt en dat zij erin slagen om op grote schaal investeerders te overtuigen, willen wij er alles aan doen om dit nieuwste piramidespel bloot te leggen. Al zullen we mensen, die nu al geld gestort hebben, mogelijk niet meer kunnen helpen.

Wie is Questra Holding?

Door de lage rente gaan financieel ongeletterde mensen vandaag op zoek naar alternatieven en daarvan profiteren oplichters”

Hoe meer je vertelt over Questra Holding, hoe onwaarschijnlijker het lijkt dat mensen hun belofte geloven. Maar door de lage rente gaan financieel ongeletterde mensen vandaag op zoek naar alternatieven en daarvan profiteren oplichters om deze makkelijke doelgroep te overtuigen. Een professionele website, beloftes op monsterwinsten van 6 procent per week, en een mooi verhaal over vermogensbeheerders die Warren Buffett zouden jaloers maken, is genoeg om mensen te doen dromen van een beter leven. De individuele selectie van de kandidaten zorgt er bovendien voor dat te kritische personen uitgesloten blijven.

Dat Questra goed is in wat het doet, spreekt uit het feit dat het niet de organisatoren waren die ons tegenhielden om de mensen te waarschuwen. Nee, het was het publiek zelf dat geïrriteerd raakte door onze vragen en dat front vormde met de organisatoren. Dat de politie werd opgetrommeld en dat wij daardoor als de ‘slechteriken’ werden weggezet, sterkte de case van Questra en overtuigde de 40 overblijvers dat het management in zijn recht was en dat wij irritante elementen waren.

Het is ook moeilijk om niet verblind te raken door het aanbod van Questra. 10.000 euro gegarandeerd laten groeien naar 160.000 euro op een jaar tijd laat de mensen uiteraard dromen. Dat dit op het randje van het belachelijke is, is blijkbaar moeilijk om in te zien voor sommigen. En eenmaal de financiële leek in het zorgvuldig gesponnen net zit, is het blijkbaar zeer moeilijk om die er nog uit te halen.

Questra beweert wekelijks een rendement van rond de 6 procent te halen – en dat elke week opnieuw – door te handelen in IPO’s (bedrijven die voor het eerst naar de beurs gaan). IPO’s zijn dan ook big business volgens Questra. En het bedrijf zegt met zijn 25 topmanagers al jaren aan een stuk megawinsten te boeken, en dat op stabiele basis.

Wanneer het te goed klinkt om waar te zijn, is het dit dikwijls ook

Toen we echter de profielen van de desbetreffende traders opzochten via Google, vonden we van geen enkel persoon een LinkedIn-profiel. Laat staan dat we het bestaan van deze persoon konden bewijzen. Anonimiteit van de traders bleek immers belangrijk. Al leek het ons vreemd dat deze onbekende superhelden van de financiële wereld hun bestaan niet aan de markt bekend hadden gemaakt om zo hun marktwaarde op te drijven.

Ook de hoofdzetel van het bedrijf, dat volgens ons gelegen is op de Britse Maagdeneilanden, doet ons de wenkbrauwen fronsen

Ook de hoofdzetel van het bedrijf, dat volgens ons gelegen is op de Britse Maagdeneilanden, doet ons de wenkbrauwen fronsen. De site spreekt immers over een hoofdkantoor in Spanje (Madrid), dat we kunnen bezoeken indien we willen. Dat op het adres van Questra (dat onlangs geschrapt en veranderd is samen met verschillende telefoonnummers) niet meer dan een tankstation te vinden is, doet bij ons nog verder de alarmbellen afgaan.

Questra vertelt zijn klanten dat 97 procent van de concurrenten slechter presteert dan de markt. En zeker wanneer ze dan nog eens vertellen dat zij de heilige graal hebben gevonden en 88 procent van hun trades winstgevend zijn, vonden we dat we moesten ingrijpen. Het was tijd om gerichte vragen te stellen en onze maskers te laten afvallen, wat duidelijk niet geapprecieerd werd.

Conclusie:

Toen we de politie nadien vroegen wat we hier tegen konden doen, was het antwoord simpel: een (lange) procedure starten via de FOD Economie. En dan moeten we maar hopen dat dit dossier behandeld wordt, voordat Questra zijn handel heeft afgesloten en met de noorderzon vertrokken is.

Daarom dat we besloten hebben om vandaag frontaal in de aanval te gaan en dit Vlaamse piramidesysteem zo snel mogelijk via de media bekend te maken. Want vergis je niet, de talloze reacties in onze vriendenkring en op de beleggingsavond wijzen er op dat er al mensen geïnvesteerd hebben en hun zuurverdiend spaargeld waarschijnlijk niet meer terug zullen zien. Hopelijk zijn dit de laatste Belgen die Questra Holdings kan bedotten. Want waarschuwen voor onrecht is onze taak als wakkere burger, nietwaar?

Stefan Willems, bestuurslid van de studentenclub Capitant Brussel en lid van de beleggersgroep BEURS-hobby.

De deelnemers van de beleggersavond wensen anoniem te blijven.

Reactie van FSMA

In een reactie aan onze redactie bevestigt de financiële toezichthouder FSMA dat Questra Holdings niet over de vereiste vergunning beschikt om in België financiële diensten aan te bieden. “Questra Holdings beschikt onder meer niet over de vereiste vergunning om beleggingsdienten uit te oefenen of een beroep te doen op het publiek om spaargelden te ontvangen”, laat FSMA weten.

“De producten van Questra Holdings vertonen eveneens een aantal kenmerken van een piramidespel”, gaat FSMA verder. “Het is bovendien niet duidelijk wat deze producten concreet inhouden noch wie finaal verantwoordelijk is voor de activiteiten van Questra Holdings.”

De toezichthouder gaat onderzoeken welke maatregelen het kan nemen tegen Questra Holdings.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content