Qiagen tempert optimisme

Het Duitse Qiagen heeft een solide kwartaal achter de rug, maar tempert de optimistische vooruitzichten.

De eerstekwartaalcijfers zijn ruwweg in lijn met de verwachtingen, maar ABN Amro is voornemens om in navolging van het bedrijf de verwachting voor 2013 licht neerwaarts bij te stellen.

De analisten van de bank gaan uit van een bescheiden aanpassing van de waardering van het aandeel.

Op de lange termijn zijn wij vol vertrouwen dat het bedrijf de juiste stappen zal zetten om zijn leidende positie in de life sciences industrie te behouden.

Omdat er minder geld wordt uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek, de concurrentie toeneemt in de Verenigde Staten en het macro-economische klimaat aanhoudend guur blijft, is het aandeel slechts bescheiden ondergewaardeerd.

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 2% (3% op basis van constante wisselkoersen) tot USD 303,6 miljoen. De moleculaire diagnostiekdivisie blijft de parel van het bedrijf.

De succesvolle introductie van QIAsymphony, sterke marktpenetratie van QuantiFERON TB en bijdragen van het overgenomen AmniSure wisten de dalende omzet van HPV te compenseren.

De testdivisie presteerde goed, ook dit is een sterke poot van het bedrijf. De academische en farmadivisie bleven achter bij de verwachting.

Die trend zal het hele jaar aanhouden. Universiteiten en overheden geven minder geld uit aan wetenschappelijk onderzoek, in de farmasector is een consolidatieslag gaande en de concurrentie neemt toe.

De EBIT-marge daalde significant in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het koopadvies wordt gehandhaafd, terwijl het aandeel op de aanbevolen lijst blijft staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content