PSA Peugeot-Citroën bloedt in Europa

De tweede grootste Europese autogroep zag zijn verkopen in de eerste jaarhelft met 13% terugvallen.

De verkoopcijfers van het Franse PSA Peugeot-Citroën steken schril af tegen de wereldwijde groei van de automarkt met 7%. De verkoop van wagens en lichte bedrijfsvoertuigen zakte van 1,86 miljoen naar 1,62 miljoen (-13%). Net als Fiat is PSA zwaar blootgesteld aan Europa, waar het meer dan 60% van zijn verkopen realiseert. De moeilijke economische omstandigheden in kernmarkten Frankrijk, Spanje en Italië treffen de groep dan ook zwaar. Bovendien zakte het marktaandeel van PSA in Europa van 14 naar 13%.

Waar andere autogroepen profiteren van het herstel in de VS en de sterke groei in de opkomende landen (zoals BMW en VW) blijft het marktaandeel van PSA in die regio’s verwaarloosbaar. De verkoop in China steeg dan wel met 7% tot 209.000 wagens, maar PSA zag zijn verkoop in Latijns-Amerika met 21% ineenstuiken door een hogere Braziliaanse belasting en een vertragende economie.

Om de lage winstmarge op te krikken heeft PSA geen andere optie dan de overcapaciteit in Europa aan te pakken. Eerder besliste de groep al een fabriek in Frankrijk te sluiten.

M.N.

Partner Content