Prognoses voor de euro zijn nog veel te optimistisch

In de afgelopen dagen heeft de escalatie van de eurocrisis de koers van de euro weer zwaar onder druk gezet. Die is daarmee teruggevallen tot het laagste niveau sinds juni 2010 en algemeen wordt een verdere daling verwacht.

Andrew Cox, currency strategist bij Citigroup Inc. in New York, heeft een eerste koersdoel van 1,15 dollar. In geval van dramatische situaties rond Spanje, Griekenland of andere landen zou de koers van de euro nog verder kunnen wegzakken, zelfs een koersdoel van 1 euro lijkt dan niet uitgesloten.

Pariteit ten opzichte van de dollar gewenst?

Volgens sommige economen is het laten zakken van de koers van de euro zelfs de enige manier waarop de Europese schuldencrisis moet worden aangepakt. Wanneer 1 euro slechts 1 dollar waard is, zal de concurrentiekracht van de bedrijven uit de Europese periferie toenemen.

Alleen op die manier zouden die hun concurrentiekracht kunnen terugwinnen. Het is echter de vraag of de Verenigde Staten en Japan gaan toelaten dat hun eigen munt zo sterk doorstijgt ten opzichte van de euro. De VS en Japan dreigen in dat geval namelijk zelf aan concurrentiekracht te verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content