Problemen stapelen zich, vertrouwensschok is overal merkbaar
Bovenop alle politieke en economische problemen zijn er volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook nog twee risicovolle posities die voor onrust (kunnen) zorgen.
Vandaag loopt er een Griekse lening af naar internationaal recht. De vraag is of Griekenland deze kan en wil aflossen en wat de gevolgen van zowel een aflossing als een weigering tot betaling zijn.
Deze lening lijkt namelijk de schuldsanering te ontlopen die voor de andere leningen tot afwaarderingen van 75% voor obligatiehouders hebben geleid. Griekenland wil vandaag voor Eur 1 mrd aan 3-maands leningen uitgeven.
JP Morgan
Dan loopt er ook nog de mislukte derivatentransactie van JP Morgan. In eerste instantie is een verlies van $ 2 mrd genoemd als gevolg van een positie die bedoeld was als afdekking van risico’s. Nu blijkt het een transactie in synthetische en illiquide producten die de markt beïnvloedt en die vooral geen afdekking van risico’s opleverde maar een opeenstapeling.
De positie is nog niet geheel afgewikkeld en kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog voor minstens $1 mrd aan extra verliezen opleveren. Deze constructie zet de eerdere wens van regelgevende instanties om banken te splitsen in veilige banken voor particulieren en risicovollere voor zakelijke transacties weer volledig in het daglicht.
Moody’s houdt bij haar beoordeling ook rekening met de effecten van de verliezen van JP Morgan en met een eventueel uiteenvallen van de eurozone.
Daarom stelt het afwaarderingen even uit, maar dat weerhield de kredietbeoordelaar er niet van om na sluiting van de Amerikaanse beurs de beoordeling van 26 Italiaanse banken te verlagen.
De oorzaken van de verlaging zijn de Italiaanse recessie en bezuinigingen, de hogere voorzieningen voor probleemleningen en de verslechterende toegankelijkheid van Italiaanse banken op de kapitaalmarkten.
Daarbij heeft Moody’s nog rekening gehouden met het gunstige effect van de liquiditeitsondersteuning door de ECB.
Onrust kan nog blijven aanhouden
Er is dus volgens Theodoor Gilissen Bankiers op meerdere fronten sprake van een vertrouwensschok: op de financiële markten,
bij consumenten, producenten en banken en bij kiezers en politici. De aandelenmarkten gingen hard onderuit, de Duitse en Nederlandse rente noteren op nieuwe diepterecords, de dollar wordt sterker en de rente op Spaanse, Italiaanse en Ierse leningen stegen snel.
Deze onrust kan even aanhouden, een reden om terughoudend te blijven met risicovolle beleggingen. Gelukkig is er ook nog iets positiefs te melden: de Duitse economie presteert nog steeds goed. Over het eerste kwartaal behaalde het land een groei op kwartaal basis van 0,5%. Verder neemt de Griekse president het initiatief om een zakenkabinet op te willen
starten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier