Prijzen in Japan dalen in recordtempo, deflatie dreigt opnieuw

De prijzen in Japan zijn in augustus in een recordtempo gedaald, zo blijkt uit een bericht dat vanmorgen door het persbureau Kyodo werd bekendgemaakt. Daarmee neemt de vrees toe dat deflatie het fragiele herstel in het land kan ondermijnen.

De belangrijkste consumentenprijzenindex, die de kerninflatie bekijkt en geen rekening houdt met de volatiele prijzen voor verse voeding, daalden vorige maand met 2,40%.

Deze daling moet worden bekeken tegen de achtergrond van een stijgende werkloosheid en van druk op de lonen. De daling van de consumentenprijzen was de sterkste sinds er in 1971 werd gestart met het opstellen van de index.

Van een verrassing was geen sprake, want de analisten hadden een dergelijke daling wel degelijk ingecalculeerd. De kern-CPI is nu overigens al zes maanden op rij gedaald.

Daarmee wordt stilaan duidelijk dat de tweede grootste economie in de wereld nog steeds met deflatie wordt geconfronteerd. In september werd overigens een daling met maar 2,10% vastgesteld.

Het is dus duidelijk dat de prijzen verder onder druk blijven staan. Japan beleefde al een deflatieperiode gedurende de jaren 90 en daarna opnieuw eentje bij het begin van dit decennium.

Tijdens het tweede kwartaal raakte de economie uit een recessie, maar de economie van het land blijft zwak. De Bank of Japan maakt zich vooral zorgen over de geringe bereidheid van de consumenten op te spenderen.

Tetsufumi Yamakawa, chef Japanse economie bik Goldman Sachs, ziet voorlopig geen einde komen aan de spiraal van alsmaar dalende lonen, waardoor ook de prijzen onder druk komen te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content