Prijsoorlog dreigt voor kunstmestproducenten
Voor fabrikanten van potas en kunstmest dreigt een prijzenoorlog, maar producenten van nitrogeen en fosfaat blijven volgens ABN Amro buiten schot.
Producenten die zich volledig richten op potas en kali zoals het Duitse Kali und Salz, het Amerikaanse Mosaic, het Canadese Potash en het Russische Uralkali maken zich op voor een prijzenoorlog.
De grootste mondiale potasproducent Uralkali is uit het Russische consortium gestapt dat de prijzen vaststelde en Canadese producenten – eveneens gebundeld in een consortium – zijn nu gedwongen te volgen.
De nakende prijzenoorlog zal fosfaat- en nitrogeenproducenten niet raken omdat zij beschikken over kleinere voorraden en prijsafspraken daardoor minder belangrijk zijn.
Nitrogeenproducenten als Yara en Agrium zijn niet afhankelijk van mijnen, maar van productiecapaciteit.
De kans op prijsdruk was altijd geringer bij bedrijven die zich bezighouden met de ontginning van potas dan bedrijven die basismetalen uit de grond halen.
Mijnbouwbedrijven die zich richten op basismetalen – vooral ijzererts voor staal en aluminium – zijn op het moment kwetsbaar. Tegenover een veel hogere capaciteit staat een afnemende vraag.
De vraag naar kunstmest blijft stijgen, terwijl het aanbod is geconcentreerd in Canada en Rusland. De vraag naar landbouwgrondstoffen is niet afhankelijk van economische en industriële groei.
Als producenten prijsdiscipline handhaven, kan de oligarchie voortbestaan. Dat Rusland heeft besloten daarmee te breken is sterk politiek gemotiveerd en kan op termijn worden teruggedraaid. ABN Amro is koper van Mosaic.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier