President Obama zal deficiet op begroting moeilijk kunnen terugdringen

President Obama stelde gisteren een budget van 3830 miljard dollar voor, bedrag dat betrekking heeft op het boekjaar 2010-2011. Bovendien was er nog eens 100 miljard dollar extra voor jobs, waardoor het deficiet voor 2009-2010 oploopt tot 3720 miljard dollar. Dat is een stijging met 5,70% in vergelijking met het jaar voordien.

Het deficiet voor het huidige boekjaar bedraagt zodoende 1410 miljard dollar, wat een nieuw record is. Dit jaar zou de piek worden bereikt, volgend jaar kan het deficiet terugvallen tot 1000 miljard dollar.

De Obama administratie hoopt dat het deficiet tegen 2012-2013 kan teruggedrongen worden tot ongeveer 700 miljard dollar, maar de vraag is of dat objectief kan gerealiseerd worden.

Obama heeft al een aantal besparingsmaatregelen aangekondigd, maar de vraag is of die door het Congres gaan goedgekeurd worden. Bovendien is dit jaar een verkiezingsjaar en moet de president dus extra voorzichtig zijn.

Tenzij er wordt gesnoeid in Social Security en Medicaid, of tenzij de defensieuitgaven fors naar omlaag worden gebracht, zal het volgens de Amerikaanse economen vrijwel onmogelijk om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken.

Eén ding kan nog iets forceren: de Amerikaanse overheid zal wel moeten gaan snijden wanneer de buitenlanders weigeren om het deficiet verder te financieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content