Praten over geld is vaak nog een taboe voor Belgen
Voor de komende maanden blijft de beleggende Belg volgens de ING-BeleggingsBarometer eerder voorzichtig. Zo verwacht 30% dat de beurs het beter zal doen, maar daartegenover staan 29% zwartkijkers.
Het hoeft alweer niet te verbazen dat de meer actieve beleggers zich een stuk optimistischer tonen: liefst 44% ziet de beursrally aanhouden.
Wat beleggingen betreft, kunnen obligaties op het minste enthousiasme rekenen, vermoedelijk vanwege het zeer laag renteniveau.
Slechts 19% vindt het nu een goed moment om in obligaties te stappen.
Beleggen in risicovolle sectoren of iets minder risicovolle sectoren kunnen met respectievelijk 22% en 25% aanhangers op meer interesse rekenen, al blijven de mensen die niet van dit soort beleggingen wil horen nog altijd in de meerderheid.
In sommige kringen is volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING België, over geld praten nog altijd een taboe en daarom leek het interessant om na te gaan in welke mate de Belgische beleggers het over hun geldzaken hebben.
Klaarblijkelijk blijft converseren over beleggingen in de eerste plaats een familiezaak.
Zo beweert 25% van de Belgen vaak met zijn partner over beleggingen te praten, terwijl 36% dat af en toe doet. Met familie heeft 6% van de beleggers het vaak over geldzaken en 29% af en toe.
Maar tussen vrienden, kennissen en collega’s, blijkt beleggen toch geen al te belangrijk gespreksonderwerp te zijn.
De contactpersoon bij de bank is dan weer voor 10% van de Belgen een regelmatige gesprekspartner over beleggingen, terwijl dat bij 45% van de respondenten af en toe het geval is.
Hoeft het verwondering te wekken dat voor alle contacten, de actieve belegger meer geneigd is om over beleggingen te praten dan de meer passieve belegger? Waar het hart van vol is, loopt de mond van over.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier