Positieve ontwikkeling bij begrotingstekort in India
Een van de grote problemen van India is Carsten Roemheld, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Fidelity, het grote begrotingstekort. Dat is een belangrijke reden waarom India met landen als Brazilië, Zuid-Afrika en Turkije tot de meest kwetsbare ontwikkelingslanden gerekend wordt.
Maar ook op dat vlak gaat het beter. Het begrotingstekort is sinds enige tijd gehalveerd van ongeveer 5% naar rond de 2,5 % van het bruto binnenlands product.
Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de krachtige koersgroei van de Indiase aandelenmarkt. Hier bevestigt zich een belangrijke beursregel: doorslaggevend zijn niet de economische kerngetallen op zich, maar vooral de vraag in welke richting ze zich ontwikkelen.
Heeft de beurs werkelijk reden tot optimisme? In velerlei opzichten vertoont India inderdaad een stijgende lijn. Zo loopt behalve het begrotingstekort ook de al jaren hardnekkig hoge inflatie, langzaam terug.
Sinds kort is de waarde van de dollar weer terug onder het niveau van 60 roepies, waarmee de helft van het verlies van vorig jaar goed gemaakt is.
Een stabiele munt zal ook Europese beleggers aantrekken die willen profiteren van de opwaartse trend van de Indiase aandelenmarkt.
Dezer dagen worden Indiase aandelen verhandeld op het niveau van hun tienjarige gemiddelde koers-winstverhouding van 15, gebaseerd op de verwachtte winst.
Daarmee zijn Indiase aandelen niet te duur en ook niet te goedkoop geprijsd.
In de komende weken zullen opiniepeilingen de richting van de Indiase beursbarometer bepalen.
Vooral buitenlandse investeerders die veel geld in India geïnvesteerd hebben, hopen dat de economie en de infrastructuur na de verkiezingen in mei zullen groeien. Daarbij nemen ze Gujurat, de provincie waar Narenda Modi van BJP vandaan komt, als voorbeeld.
De verwachtingen zijn hooggespannen. Hoewel er op dit moment nog vooral goede vooruitzichten zijn, en nog geen resultaten, kan Fidelity zich niet aan de indruk onttrekken dat India op de goede weg is om uit de schaduw van zijn Aziatische buren te treden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier