Positief signaal op de Amerikaanse beurzen

“Europese aandelen aantrekkelijkst op mogelijk kantelpunt in markt” schreef Het Financieele Dagblad maandag in een headline. Dat riekt naar ‘market timing’.

De S&P 500 index sloot vrijdag boven de 1500-puntengrens en nadert de koers-toppen uit maart 2000 (intraday high 1553,11 / hoogste slotkoers 1527,46) en de piekniveaus uit oktober 2007 (intraday high 1576,09 / hoogste slotkoers 1554,41).

Beleggers hebben deze hoogtepunten in hun geheugen verankerd. Naar verluid zouden technisch analisten momenteel zeer uitgesproken zijn over een aanstaande correctie in de Verenigde Staten.

Zo’n scenario zou zomaar kunnen mede gelet op het optimisme dat recent via de media wordt medegedeeld. Ook de historische koersdata afkomstig uit de vorige eeuw waarschuwen volgens Theodoor Gilissen Bankiers.

Daar staat overigens wel een uitspraak tegenover: “History is a guide, not a template”. Op enig moment breekt er een nieuwe situatie aan, waardoor de geschiedenis wordt herschreven. De vraag is of dat ook geldt voor de klassieke Dow Theorie, want dankzij de gezamenlijke koersuitbraak naar nieuwe hoogtepunten boven de koerstoppen van 2011 is recent een ‘DowTheory Bull Market’-signaal afgegeven.

De Amerikaanse lange rente stijgt, waardoor Amerikaanse staatsobligaties kwetsbaar worden voor koersverliezen. Bij verkoop van deze vastrentende waarden moet het geld toch ergens heen.

Wat enorm belangrijk is voor de optimisten onder aandelenbeleggers is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het feit dat de lokale beursindices in de wereld momenteel allemaal in stijgende trends zitten!

De vroeg-cyclische Dow Jones Transportation Average is uitgebroken naar nieuwe all-time highs, terwijl uit het sectoroverzicht hierboven blijkt, dat o.a. de S&P 500 industrials sector het theoretisch sector rotation model van Sam Stovall bevestigt en dat de markt in de richting van een nieuwe ‘bull market’ verschuift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content