Portugese steden verzuipen op hun beurt in gigantische schuldenberg

De Portugese steden dreigen op een faillissement af te stevenen, ze verzuipen in een schuldenberg die meer dan 9 miljard euro zou bedragen. Zonder overheidssteun zullen een aantal steden niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, met alle gevolgen van dien.

Bedrijven zouden allang failliet zijn

Fernando Ruas, voorzitter van de Portugese organisatie van steden en gemeenten, stelt dat wanneer steden als bedrijven zouden worden behandeld ze al lang failliet waren.

Sommige steden zullen tot een schuldenherschikking moeten overgaan wanneer de overheid niet tussenbeide komt. Portugal bevindt zich zelf in vieze papieren, dus zo’n tussenkomst lijkt onwaarschijnlijk.

Besparingen

Premier Pedro Passos Coelho is volop bezig met de afwerking van een programma dat neerkomt op het drukken van de uitgaven en het verhogen van de belastingen, kwestie van te voldoen aan de voorwaarden opgelegd in het reddingsplan met een waarde van 78 miljard euro.

Gemeentebesturen kunnen verplichtingen niet meer nakomen
De geldstroom komende van de overheid is opgedroogd, zodat heel wat gemeentebesturen hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Ongeveer 1,50 miljard euro aan uitstaande facturen kan momenteel niet worden betaald, terwijl bij de banken nog eens voor een bedrag van ongeveer 7,50 miljard euro aan schulden openstaan.

Ook Madeira zit op de knieën

Het eiland Madeira vormt geen uitzondering op de algemene regel, de schuld van het eiland is opgelopen tot een onhoudbare 6,30 miljard euro.

De regering heeft Madeira 1,50 miljard euro aan steun toegestaan, in ruil voor – wat had u gedacht – het realiseren van besparingen en het optrekken van de belastingen. Madeira heeft zelfs nog een uitzonderingsbehandeling gekregen, veel steden kunnen niet op zo’n gunstige regeling rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content