Portugal staat voor moeilijke opgave

Duitsland heeft onlangs op aangedrongen dat Portugal extra maatregelen treft, zoniet dreigt het land in een diepe crisis weg te zinken.

Een voordeel is wel dat het land dit jaar al voor 90% aan zijn financieringsbehoeften heeft voldaan. Afgelopen week slaagde het land er nog in om € 750 mld aan staatsobligaties geplaatst te krijgen.

De beleggers werden vooral aangetrokken door het hoge rendement op deze obligaties. Het rendement op obligaties met een looptijd van vier jaar bedroeg 4,695%, tegenover maar 3,621% bij de veiling van obligaties met eenzelfde looptijd op 28 juli.

De vraag overtrof 3,5x het aanbod, waar dat in juli maar 3,1% was. Dat Portugal zo veel moet betalen voor de plaatsing van zijn obligaties, heeft natuurlijk te maken met de vrees dat de Portugese overheid er uiteindelijk toch niet in gaat slagen om het tekort op de begroting terug te dringen.

De Portugese minister van Financiën Teixeira dos Santos verklaarde enkele weken geleden nog dat het land geen beroep zal moeten doen op Europese steun om zichzelf te financieren.

Het tekort op de Portugese begroting bedroeg in 2009 9,3% en het is de bedoeling om dat terug te dringen tot 7,3% dit jaar. Vervolgens hoopt Lissabon in 2012 de door Europa opgelegde norm van een deficiet van maar 3% te realiseren. De reductie van het tekort belooft echter nog een moeilijke oefening te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content