Portugal heeft ingrijpende veranderingen ondergaan

In het rapport ‘Structural And Fiscal Measures: Portugal’ van de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI) wordt aandacht besteed aan Portugal.

Dit land heeft de doelstellingen voor het begrotingstekort naar boven moeten bijstellen, ondanks de tientallen miljarden aan hulp van de EU en het IMF.

Maar Portugal heeft wel ingrijpende veranderingen doorgevoerd in bijvoorbeeld de wetgeving rond de arbeidsmarkt. Hierdoor lijkt het erop dat het land erin zal slagen de financiën structureel te hervormen.

De echte test of deze hervormingen voldoende zijn komt volgend jaar als Portugal zich moet herfinancieren op de kapitaalmarkt.

Enkele hoofdpunten uit het rapport van AllianzGI zijn:

• Portugal heeft de arbeidsmarkt hervormd in een poging de overheidsfinanciën te verbeteren en de hoge werkloosheid aan te pakken. Nationale feestdagen zijn geschrapt, het aantal vakantiedagen teruggebracht, bedrijven krijgen een subsidie als ze jonge werklozen aannemen en de btw is van 21% naar 23% gegaan.

• Lissabon is ook bezig met privatiseringen. Het verkocht het staatsbelang in twee energiebedrijven aan Chinese ondernemingen en wil nu de belangen in luchtvaartmaatschappij TAP, vliegveldbeheerder ANA en de spoorwegen van de hand doen.
• Ondanks de hervormingen moest Lissabon de doelstelling voor het begrotingstekort verhogen. In 2012 komt dit uit op 5,2% van het bbp waar eerder de hoop bestond dat het op 4,5% zou uitkomen. Het hogere begrotingstekort komt vooral door de hoge werkloosheid en de lagere belastinginkomsten.

• Portugal zal wel aanspraak kunnen maken op verdere financiële steun van EU en IMF. Het kreeg al 57 miljard en heeft nog 21 miljard euro te goed.

• De structurele hervormingen en fiscale maatregelen zijn er ook op gericht om de komende jaren zelf geld uit de markt te kunnen halen. In 2013 moet Portugal 20 miljard euro ophalen om zich te herfinancieren en in 2014 bijna 15 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content