Politieke impasse dreigt Amerikaanse economie zuur op te breken

Nouriel Roubini is van mening dat de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten er allesbehalve schitterend uitzien, terwijl de situatie in de komende weken en maanden zelfs nog verder kan verslechteren. De tweede helft van dit jaar kondigt zich als zeer somber aan.

Roubini sluit een verdere groeivertraging in het vierde kwartaal van dit jaar niet uit, waarna we vanaf 2013 een regelrechte recessie kunnen krijgen.

De reële lonen voor de Amerikaanse werknemers groeien niet meer, want betekent dat er ook geen extra geld beschikbaar is voor consumptie.

Bovendien is er het probleem van de schuldenberg, die de Verenigde Staten economisch de nek dreigen om te draaien. Rekening houdend met een recessie in de tweede helft van het jaar, zou het al een succes zijn wanneer de VS-economie dit jaar een groei met 2% laten optekenen.

Beide partijen hebben boter op het hoofd

Volgens Roubini hebben beide partijen – dus zowel de republikeinen als de democraten – boter op het hoofd wat de huidige economische situatie betreft. Geen van beiden heeft ook maar één noemenswaardige poging ondernomen om de situatie te helpen verbeteren.

De republikeinen willen snoeien in de uitgaven, terwijl de democraten absoluut geen zin hebben om te snijden. Zo zijn we in een volledige impasse beland en zal er per saldo niets veranderen. Roubini sluit zelfs niet uit dat de situatie na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zelfs nog gaat verslechteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content