Politiek zal prioriteit moeten maken van bestrijding jeugdwerkloosheid

De jeugdwerkloosheid in de eurozone stijgt aan een angstwekkend tempo en deze trend zal niet snel worden doorbroken. Om iets te doen aan het probleem van de jeugdwerkloosheid, is op de eerste plaats economische groei nodig. Het zal duidelijk zijn dat die groei er momenteel niet is.

Larry Hatheway, Managing Director en Head of Global Asset Allocation bij UBS Investment Bank, vreest dat het probleem van de jeugdwerkloosheid nog altijd niet ernstig genoeg wordt genomen. Nochtans zou aan dit probleem voorrang moeten worden gegeven in plaats van aan de strijd tegen de schuldencrisis.

De cijfers spreken voor zich: volgens de officiële Europese statistieken bedraagt de jeugdwerkloosheid in de eurozone momeneel 21,60%, wat een ondraaglijk hoog cijfer. Spanje en Griekeland spannen – niet geheel onverwacht – de kroon met een jeugdwerkloosheid van respectievelijk 50,50% en 50,40%.

Het hoogste niveau in 15 jaar

De jeugdwerkloosheid heeft nu het hoogste niveau in 15 jaar bereikt en zal gezien de economische recessie niet snel zal dalen. De zware besparingsmaatregelen die overal doorgevoerd worden, zullen er integendeel voor zorgen dat nog meer jongeren hun baan verliezen.

Volgens Hatheway is het niet ongewoon dat de jeugdwerkloosheid ongeveer het dubbele bedraagt van de officiële werkloosheidsgraad, maar in de huidige crisis is het aantal werkloze jongeren wel erg steil opgelopen. Sinds 2008 is de jeugdwerkloosheid met ongeveer 6% gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content