Politiek spel rond euro is keihard geworden
Er zijn volgens Marc De Vos, directeur van het en Itinera Institute, hoofddocent UGent, enorme dosissen Europese solidariteit en opoffering van nationale soevereiniteit nodig om de euro te redden. De nieuwe zet van de ECB beantwoordt geen enkele van deze vragen: ze liggen allemaal in de handen van de Europese politieke leiders.
Maar hij kan werken als een katalysator. Hij verzekert Europees geld voor noodlijdende landen en dat wat zonder splijtende keuzes over financiële transfers tussen landen.
Hij vergt onderwerping aan Europese sanering, wat neerkomt op nationaal machtsverlies zonder formele soevereiniteitsoverdracht.
Bezwaren met een nieuwe monetaire erfenis
Kortom: de ECB presenteert zich als een omweg om dezelfde doelen met andere middelen te bereiken. Precies daarin ligt volgens Marc Devos ook de zwakte.
Als het plan werkt, zal het weliswaar een zekere crisisperiode overbruggen maar ook de definitieve reconstructie van de euro uitstellen en bezwaren met een nieuwe monetaire erfenis.
Als het plan niet of onvoldoende werkt, dan krijgt het Europese schuldenprobleem er nieuwe dimensie bij en wordt de ECB een soort Europese Bad Bank.
Ondertussen is één kostprijs wel al gekend: de Europese Centrale bank werpt zich duidelijk op als een politieke actor en heeft de orthodoxe Duitse Bundesbank tijdelijk in de verdringing gereden.
Dat zal sporen nalaten, zeker in de Duitse publieke opinie. Het onderstreept hoe hard het politieke spel rond de euro geworden is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier