PIMCO somber over economische groei ondanks kleine lichtpuntjes

Ondanks lichtpuntjes als de recente aankondigingen van de ECB en het ontluikende herstel van de Amerikaanse huizenmarkt, is de internationale vermogensbeheerder PIMCO pessimistischer over de economische groei wereldwijd in 2013 dan de consensusverwachtingen.

Dat is omdat de vraag in diverse economische regio’s in de wereld tegelijkertijd afneemt, en omdat politici er nog steeds niet in slagen om het onconventionele monetaire beleid aan te vullen met gecoördineerd begrotingsbeleid en structurele veranderingen.

“Terwijl centrale banken er duidelijk alles aan doen om met monetair beleid de nominale groei te ondersteunen, blijft de coördinatie en de planning van begrotingsbeleid door politici teleurstellend achter”, zegt Patrick Dunnewolt, directeur van PIMCO Benelux.

“Als structurele veranderingen ondersteund door goed gepland

begrotingsbeleid uitblijven, dan vrezen we dat de bruggen die de centrale banken proberen te slaan niet tot de gewenste resultaten zullen leiden. De problemen waarmee de wereldeconomie kampt, kunnen nu eenmaal niet worden opgelost met alleen monetair beleid.”

ECB heeft rol aangenomen van lender of last resort

Elk kwartaal komen de beleggingsexperts van PIMCO samen om de economische vooruitzichten te bespreken. Tijdens het meest recente zogeheten Cyclical Forum zag men het als positief dat de ECB onlangs de rol heeft aangenomen van lender of last resort – het laatste leenloket.

Daarmee heeft de ECB – zij het ternauwernood – de eurozone en andere economieën voorzien van de broodnodige ademruimte. De kans op deflatie is daardoor voor de korte termijn aanzienlijk gedaald. Toch zal economische groei in de eurozone in 2013 onbereikbaar blijven.

Bezuinigingen zullen de economische recessie vooral in de minder concurrerende en socio-politiek minder stabiele landen van de eurozone in 2013 verdiepen.

Bovendien wordt het lastig om het voorgenomen monetaire en begrotingsbeleid te blijven vasthouden. PIMCO verwacht dan ook dat de groei in de eurozone in 2013 verder zal dalen tot -1% à -1,5%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content