Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Verwacht geen picknick of gezondheidswandeling”

Donderdag was een dag die de financiële markten (waarschijnlijk) niet zo snel gaan vergeten. In reactie op het afsluiten van het Europees akkoord steeg zowat alles in waarde, behalve de rendementen op perifere Europese staatsobligaties.

Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Ik ben eerlijk gezegd een beetje verbaasd over de kracht van de positieve reactie op het meest recente noodplan. Alles wat er werd verwacht kwam ongeveer op tafel: een lastenverlaging voor Griekenland, een herkapitalisatieplan voor de banken en een uitbreiding voor het EFSF. Alhoewel op vele punten de details nog niet bekend zijn gingen we er van uit dat dit de markt zou kalmeren. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat als de nood echt aan de man wa, Europa daadkrachtig zou optreden. En het is duidelijk dat ze wel de ernst van de situatie inzien. Van een marktperspectief ging ik er eerder van uit dat de markt al een stukje op het goede nieuws was vooruitgelopen en dat we een “buy the rumour, sell the news” reactie zouden krijgen. Er waren immers geen echt nieuwe elementen behalve dat men China zou proberen te overtuigen om als investeerder mee in de boot te stappen. Maar niet was dus minder waar.”

We kregen een zelden gezien koersopstoot en ook de EUR/USD ging door het 1.4 niveau als een warm mes door boter. Er was ongetiwjfeld nog heel wat short covering en onderbellegde benchmark volgers waren waaarschijnlijk ook “verplicht” om te kopen om niet te erg achter hun benchmark achterop te hinken.

Gijsels: “Het verhaal van vorig jaar zit waarschijnlijk nog vers in het

hoofd. Ook toen schoot de markt sterk omhoog en moesten een aantal marktpartijen een heel jaar achter de indexen aanhollen. Maar toch blijft de stijging nog spectaculair. Het zal nu zeer belangrijk zijn of de markten de komende dagen en weken de winst kunnen vasthouden. Want zoals Peter De Grote, tsaar van Rusland al zei: gebied veroveren is niets maar het bezet houden is iets anders. Er is hier waarschijnlijk een belangrijke en broodnodige stap gezet. Maar veel vragen blijven en de komende maanden en jaren zullen nog steeds geen piknick of gezondheidswandeling zijn. Laat dat duidelijk zijn…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content