Philippe Gijsels (BNP Paribas): ‘Kansen dat Spanje het gaat halen, zijn toegenomen’

De Europese top van enkele weken geleden in Brussel was een onverwacht succes, in die zin dat er een akkoord uit de bus kwam. Daar had eigenlijk niemand op gerekend, zodat de financiële markten dan ook aangenaam verrast reageerden. Afronden kon Europa het echter niet, want op de ‘Grote Top’ van de tweede helft van maart was onzekerheid dan weer troef. Hoe moet het nu verder?

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): ‘Het zal duidelijk zijn dat Duitsland een aantal toegevingen heeft gedaan. Het Europees Stabiliteitsfonds wordt versterkt, waarbij de lidstaten echter op eigen houtje mogen handelen. Van maatregelen die manu militari doorgevoerd worden, is namelijk geen sprake. Dat betekent dat Duitsland inderdaad een stapje achteruit heeft gezet.”

Gijsels vindt het nog te vroeg om te stellen dat Portugal kan worden gered: ‘Het moet inderdaad nog worden afgewacht of Portugal al dan niet steun zal moeten aanvragen. De kansen dat Spanje het gaat halen, zijn anderzijds toegenomen. Dat blijkt uit de afgenomen spreads. Griekenland is uiteraard een geval apart, met zowel een liquiditeits- als een solvabiliteitsprobleem. Dat laatste kan alleen worden weggewerkt door de tekorten terug te schroeven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content