Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Is er een grote beweging op komst?”

De rating downgrades hadden vandaag nauwelijks een impact op de markten. De EUR bleef min of meer stabiel, terwijl de aandelenmarkten er zelfs op wooruit gingen. De verlaging kwam dan ook niet echt als een verrassing.

In totaal verlaagde Standard & Poors de rating voor 9 landen. Maar al in december werden 15 van de 17 landen op “negatieve watch” gezet en gezegd dat er een 50% kans was dat hun rating naar beneden zou worden herzien. Het downgraden van de helft van de lijnen ligt op deze manier dus helemaal in lijn met de verwachtingen.

Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Volgens de commentaren van Standard & Poors was de reden voor de verlagingen de moeilijkheden die de respectievelijke landen schijnen te ondervinden om hun fiscale huishouding op orde te zetten. De meest recente acties die werden ondernomen werden dan ook eerder als een stap in de goede richting gezien dan wel een permanente oplossing. En dit vat de hele situatie eigenlijk bijzonder goed samen. Er zijn duidelijk stappen in de goede richting gezet. Maar we zijn nog steeds een (heel) stuk verwijderd van het moment dat de markt helemaal gerust gesteld is. Dit verklaart de “bevroren” staat van de markt. Buiten misschien de euro, trappelen de meeste markten ter plaatsen sinds het begin van het jaar. Er wordt duidelijk nog naar richting gezocht. Dit betekent echter geenszins dat de periode van hoge volatiliteit achter ons zou liggen. Een ongeschreven marktwet leert ons immers dat hoe langer de koersen zich in een kleine range bewegen, de groter de beweging riskeert te zijn als die range uiteindelijk wordt verlaten. Time will tell.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content