Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): “Winstgevendheid bedrijven blijft stijgen”

Het Amerikaanse resultatenseizoen blijft zeer voorspoedig verlopen. Als de huidige trends zich verderzetten dan zal het eerste kwartaal van dit jaar (nog) beter zijn dan het vierde kwartaal van 2010 en meteen ook de hoogste winstgevendheid laten zien sinds het tweede kwartaal van 2007.

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): “Tot nu toe hebben 219 bedrijven van de S&P500 gerapporteerd over hun gang van zaken, goed voor iets meer dan 53% van de beurskapitalisatie. Dit geeft vertrouwen dat de trend voor het huidige resultaten seizoen sterk is en naar alle waarschijnlijkheid zo zal blijven. Tot nu toe wisten 73% van de bedrijven beter dan verwachte cijfers voorleggen terwijl zowat 26% er in slaagde om een significant positief cijfer voor te leggen (meer dan 10% boven de verwachtingen). Zoals altijd moeten we deze cijfers “boven de verwachting” met een sezieuze korrel zout nemen omdat de verwachtingen dermate laag worden gesteld dat zowat iedereen er goed over kan.”

Maar dat hoeft op een relatieve basis geen probleem te zijn want dit gebeurt al van voor dat er in Wall Street een straat lag. Gijsels: “De sectoren die positief naar voren komen zijn Materials (niet verwonderlijk gezien de torenhoge grondstoffenprijzen), Industrials (ook niet moeilijk gezien de sterker dan verwachte wereldwijde groei en misschien iets verwonderlijker Healthcare dat toch met wat structurele problemen kampt. Maar verweg de sterkste groep blijft toch wel technology waar een aantal van de mastodonten zoals Apple en Intel weer een zeer sterk rapport konden voorleggen. De energie sector valt dan weer wat tegen, maar de vooruitzichten voor deze bedrijven waren de laatste dagen en weken dermate naar boven bijgesteld dat de verwachtingen wat waren vooruitgelopen op de realiteit, iets wat eerder uitzonderlijk is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content