Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”

Portugal is zoals verwacht kon worden in het EFSF beland. Tot een paar minuten voordien werd het nog ontkend. Maar dit volgt nog maar eens de perverse lijn van logica die zegt dat hoe meer en hoe heftiger iets ontkend wordt, hoe waarschijnlijker het wordt.

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): ” Vertrouw nooit een man die Socrates heet. Het was trouwens een verschrikkelijk idee om een eerste minister te hebben met de naam van Socrates als je de hele wereld probeert te overtuigen dat je niet zoals Griekenland bent. Maar simpelweg gezegd was de rente voor Portugal zodaning opgelopen was dat de financiering van de staatsschuld zo duur was geworden dat een “oplossing” zich wel opdrong. Portugal heeft zich dus bij Ierland en Griekenland gevoegd en zal dus heel wat jaren door het vagevuur van sterke besparingsmaatregelen moeten.”

Maar er is ook goed nieuws, aldus Gijsels. De drie landen samen zijn maar goed voor 6 procent van het GDP van de zone: “Dat is niet leuk maar beheersbaar. Iedereen kijkt nu naar Spanje. En dat is andere koek. Het goede nieuws is hier echter dat sinds het begin van het jaar de CDS spreads en de bond spreads tov Duitsland stevig naar beneden zijn gegaan. Dit betekent dat de markt momenteel gelooft dat het hier ophoudt. En iedereen weet hoe belangrijk vertrouwen is als we het over markten en economieën gaat. Maar voorlopig is dit onverhoopt goed nieuws. En dat is het meteen ook voor Belgie. Want in de voedselketen van de crisis komen we na Spanje en Italie. Dus dat is voor ons ook goed nieuws.”

Toch is euforie niet aan de orde. Zoals het spreekwoord zeer toepasselijk gaat: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Gijsels: “Het vertrouwen dat er vandaag schijnt te zijn kan even snel weer verdwijnen. En laat er geen misverstand over bestaan. Ieder land zal hard en langdurig moeten besparen om die schuldenberg uit het verleden weg te werken. En eigenlijk moeten we dus met zijn allen door het vagevuur. Maar het vagevuur is nog iets anders dan de hel. En de enige warmte die we vandaag voelen is de zon.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content