Philippe Gijsels (BNP Paribas): “ESM hopelijk medio dit jaar actief”

Standard & Poor’s verlaagde vorige vrijdag de kredietrating voor negen landen uit de eurozone, ingreep die gisteren werd gevolgd door een verlaging van de kredietrating van de EFSF.

Volgens het ratinghuis ondervinden de landen uit de eurozone alle moeite van de wereld om de begrotingscrisis aan te pakken. Dat brengt risico’s met zich mee voor zowel de economische groei als het bankensysteem.

Philippe Gijsels (BNP Paribas): “De Europese landenspecialist van de EFSF merkte op dat het politiek antwoord dat Europa tot dusverre heeft gegeven verre van voldoende was. Ook de meest recent afgesloten overeenkomst betekende op dat vlak geen echte doorbraak. Belangrijke componenten van de crisis zijn de verschillen in competiviteit en externe onevenwichten. Alleen het treffen van besparingsmaatregelen zal daarom onvoldoende zijn om de crisis op te lossen. Het verlies van de triple A-rating zal het uiteraard moeilijker worden voor de EFSF om geld aan te trekken, maar toch is er hoop. Het ESM wordt hopelijk medio dit jaar actief, wat weer meer zekerheid kan brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content