Philip Gijsels (Fortis BNPP): “Drie redenen verklaren de stijging van de eurokoers”

Op de valutamarkten blijft de koers van de euro maar stijgen tegenover de dollar. Deze stijging moet worden gezien tegen de achtergrond van de valuta-oorlogen die momenteel worden gevoerd. Maar wat zijn eigenlijk de redenen waarom de euro zich zo kranig gedraagt?

Philip Gijsels (Fortis BNPP): “Op de eerste plaats is de risicoperfectie wat betreft de periferie van de eurozone gewijzigd. Veel risico’s blijken al in de koersen verrekend te zitten. Bovendien heeft de Europese Centrale Bank de nodige maatregelen genomen om een verdere verslechtering van de economische omstandigheden in de probleemlanden te reduceren.”

Uiteraard pleit ook de economische groei in het voordeel van de euro. De groei van de Europese economie verliep sinds het tweede kwartaal sneller dan de Amerikaanse. Bovendien zal de eurozone ook in het derde kwartaal economisch waarschijnlijk beter gaan presteren dan de Verenigde Staten.

Gijsels: “Tenslotte werkt ook het verschil in monetaire politiek in het voordeel van de euro. De Amerikaanse centrale bank gaat waarschijnlijk volgende maand haar monetaire politiek verruimen, waarbij het voorbeeld van Japan gisteren zou worden gevolgd. In Europa is daar geen sprake van. De competitieve devaluatie – zeg maar de valuta-oorlog – die momenteel bezig is, vormt een grote bedreiging voor de Europese landen die momenteel de buikriem aan het aansnoeren zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content